Når hytta på havet drar, må mannen på skjæret mønstre av

I dette lille tårnet måtte Odd-Karl og hunden Jesper oppholde seg fra natt til lørdag i 2-tiden, fram til de ble hentet med helikopter i 20.30-tiden på søndagskvelden.

Blogginnlegget er skrevet av kompisen til Odd-Karl Stangnes / Mannen på Skjæret, som har oppdatert bloggen disse utfordrende dagene.

Nå kan jeg melde at jeg akkurat har snakket på telefonen med min gode venn, Odd-Karl Stangnes. Mannen som i går kveld kom seg av skjæret, etter en kraftig storm som gjorde at havgapet slukte hytta han hadde bygget og vært bosatt i de to siste månedene. Han kan melde at både han og hunden Jesper er i god behold etter gårsdagens redningsaksjon, samt forteller om sterke naturkrefter som virkelig har satt livet i perspektiv. Mer om dette i detalj kommer han tilbake til når han får sømmet seg til å skrive en egen refleksjon om disse dagene, men en del god del er allerede heftig beskrevet i artikler hos Dagbladet.no og NRK.no. Evakueringen fra hytta til tårnet er også beskrevet i tidligere blogginnlegg.

Slik ser overskriften i Dagbladet i dag.

 

Selvfølgelig vil Odd-Karl takke alle som var involvert i redningsaksjonen, og de som har uttrykt støtte i sosiale medier. Stort sett har det vært positive og støttende tilbakemeldinger, som har vært veldig gode for å han å lese igjennom i dag. 

 

De nærmere to døgnene de oppholdt seg i batterirommet på fyrtårnet var utfordrende både mentalt og fysisk. Etterhvert begynte Odd-Karl å mistenke at batteriene avgir gasser, da han var plaget med ubehagelig kvalme. Så det ble en utfordrende øvelse å både holde nok varme i det lille rommet, og samtidig få luftet godt nok innimellom. Naturligvis var det også sterke vibrasjoner i tårnet under stormen, som han beskriver som langt ifra behagelige.

 

Han kan videre fortelle at han er sjeleglad for at han hadde en god evakueringsplan fra hytta til tårnet, og hadde proviant nok der til at de kunne oppholdt seg der i opptil fire dager. Samtidig er det med noe frustrasjon han når stormen stod på som verst skjønte at hytta kunne vært plassert mer strategisk for å overleve slike forhold. En aktuell løsning kunne ifølge han vært å bo i det lille fyrtårnet under en storm for å se hvordan den slo ut på skjæret… i forkant av at hytta ble bygget. Snakk om å være etterpåklok!

 

Å se hele hytta bli tatt av en bølge og slått på havet er en opplevelse jeg tror kun hovedpersonen selv kan sette ord på. Med denne hendelsen gikk det dessverre “troll i ord” når det gjelder Odd-Karl sitt motto for oppholdet, som i utgangspunktet skulle vare i 365 dager.

«Så lenge hytta står, er det ingen fra skjæret som går. Hvis hytta på havet drar, så må mannen på skjæret mønstre av.»

 

Nå blir det julefeiring for “Oksen” (som Odd-Karl ble kalt som fotballspiller) på land med kjæresten Hanne, som har støttet han 100% igjennom dette prosjektet. Både jeg og Hanne var forresten enige i at julekvelden kom tidlig i år, da vi i går kveld fikk bekreftet at Odd-Karl og Jesper var kommet seg trygt på land!

 

Jeg tar meg friheten til å avslutningsvis skrive at jeg er mektig stolt over min gode venn, Odd-Karl Stangnes. Oppholdet varte i omtrent to måneder, og han ble på Skjervøyskjæret så lenge som det var mulig og forsvarlig. I tillegg hadde han gode sikkerhetsrutiner, som kan ha vært livsavgjørende for både mann og hund. Galskapen lenge leve, når den blir utført på denne måten!

 

PS! Forresten glemte jeg å spørre Odd-Karl hvordan hans første dusj på nærmere to måneder føltes. Men det kan vi jo tenke oss selv. Eller kan vi egentlig det?

5 kommentarer
  1. Snipp snapp snute….<3
   Fyfader det har tøft å følge dere i helge! Bamseklemmer herfra en annen øy. Men den er litt større! 🙂

  2. Etterpåklok skap har vi vel alle kjent på en eller annen gang igjennom livet .Godt det endte godt,og at mann og hund er i god behold !
   Kall det gjerne galskap,men det har vært artig å følge deg 🙂

  3. Synd at det skulle ende sånn, men viktigst at dokker kom dokker helskinnet i land, både du og dachsen.

  4. Heldigvis endte det godt til slutt det har nok været grusomt der ute i helga, for været va grusomt her på Skjervøy, lykken at han kom sæ i tårnet før hytta ble slukt. . Har fulgt med i helga.
   En gledelig jul til han m fam.

  5. Kjedelig og kort ende på noe som kunne blitt ei veldig bra historie. Ellers lett å være etterpåklok, men det er da kjent at bolter og barduner er mot vind og horisontale krefter. Altså krefter på tvers av bolten. Sjø og vann gir vertikal oppdrift, og da løftes bolten opp. Dette er nokså likt en teltplugg; den kan holde et telt i storm men du drar den opp med handmakt etterpå.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg