Tiden leger alle sår

Etter noen dager med hvile i hovedstaden begynner ting overraskende fort å gå mot normalen.

Nå blir det full fokus mot å finne seg en jobb siden oppholdet ble 10 måneder kortere en forventet. Om det er noen som vil ha Mannen på Skjæret på ansattlisten sin i Oslo, så er det bare å ta kontakt med meg på Facebook.

Etterhvert vil det også komme et blogginnlegg der jeg i detalj forteller om hva som skjedde helgen da jeg til slutt måtte evakueres fra Skjervøyskjæret. Samt mine refleksjoner om dette i ettertid. Jeg vil da også fortelle enda mer om hvorfor jeg startet prosjektet, og litt om selve prosessen med bygging, logistikk, sponsorer osv. Jeg har jo enda noen bilder som ikke er lagt ut tidligere som jeg har lyst til å vise dere.

Jeg har også fått en trivelig forespørsel fra Hanne som drifter cafeen “På Hjørnet” på Skjervøy vedrørende om jeg kunne tenke meg å komme dit en kveld  å fortelle litt om prosjektet og hva som skjedde. Det har jeg takket ja til, og regner med at dette blir like over nyttår (i januar en gang). Hanne vil annonsere lokalt med eksakt tidspunkt straks dette er klart.

Her ser dere forresten noen bilder fra før, halvveis, og etter at skjegget ble tatt da jeg kom meg i land. Litt artig må man jo ha det i disse juletider. Straks jeg hadde tatt skjegget angret jeg… da jeg plutselig kom på at jeg er arbeidsledig, og lett kunne fått meg jobb som Julenisse!

Skjegget på Skjæret.
Samme kveld som jeg kom i land.
Akkurat nå!

Håper alle har en fin førjulstid og at alle gleder seg til JUL, for det gjør virkelig jeg. Selv om jeg var 100% innstilt på en annerledes alene-jul i år, men sånn ble det altså ikke.

 

Når hytta på havet drar, må mannen på skjæret mønstre av

I dette lille tårnet måtte Odd-Karl og hunden Jesper oppholde seg fra natt til lørdag i 2-tiden, fram til de ble hentet med helikopter i 20.30-tiden på søndagskvelden.

Blogginnlegget er skrevet av kompisen til Odd-Karl Stangnes / Mannen på Skjæret, som har oppdatert bloggen disse utfordrende dagene.

Nå kan jeg melde at jeg akkurat har snakket på telefonen med min gode venn, Odd-Karl Stangnes. Mannen som i går kveld kom seg av skjæret, etter en kraftig storm som gjorde at havgapet slukte hytta han hadde bygget og vært bosatt i de to siste månedene. Han kan melde at både han og hunden Jesper er i god behold etter gårsdagens redningsaksjon, samt forteller om sterke naturkrefter som virkelig har satt livet i perspektiv. Mer om dette i detalj kommer han tilbake til når han får sømmet seg til å skrive en egen refleksjon om disse dagene, men en del god del er allerede heftig beskrevet i artikler hos Dagbladet.no og NRK.no. Evakueringen fra hytta til tårnet er også beskrevet i tidligere blogginnlegg.

Slik ser overskriften i Dagbladet i dag.

 

Selvfølgelig vil Odd-Karl takke alle som var involvert i redningsaksjonen, og de som har uttrykt støtte i sosiale medier. Stort sett har det vært positive og støttende tilbakemeldinger, som har vært veldig gode for å han å lese igjennom i dag. 

 

De nærmere to døgnene de oppholdt seg i batterirommet på fyrtårnet var utfordrende både mentalt og fysisk. Etterhvert begynte Odd-Karl å mistenke at batteriene avgir gasser, da han var plaget med ubehagelig kvalme. Så det ble en utfordrende øvelse å både holde nok varme i det lille rommet, og samtidig få luftet godt nok innimellom. Naturligvis var det også sterke vibrasjoner i tårnet under stormen, som han beskriver som langt ifra behagelige.

 

Han kan videre fortelle at han er sjeleglad for at han hadde en god evakueringsplan fra hytta til tårnet, og hadde proviant nok der til at de kunne oppholdt seg der i opptil fire dager. Samtidig er det med noe frustrasjon han når stormen stod på som verst skjønte at hytta kunne vært plassert mer strategisk for å overleve slike forhold. En aktuell løsning kunne ifølge han vært å bo i det lille fyrtårnet under en storm for å se hvordan den slo ut på skjæret… i forkant av at hytta ble bygget. Snakk om å være etterpåklok!

 

Å se hele hytta bli tatt av en bølge og slått på havet er en opplevelse jeg tror kun hovedpersonen selv kan sette ord på. Med denne hendelsen gikk det dessverre “troll i ord” når det gjelder Odd-Karl sitt motto for oppholdet, som i utgangspunktet skulle vare i 365 dager.

«Så lenge hytta står, er det ingen fra skjæret som går. Hvis hytta på havet drar, så må mannen på skjæret mønstre av.»

 

Nå blir det julefeiring for “Oksen” (som Odd-Karl ble kalt som fotballspiller) på land med kjæresten Hanne, som har støttet han 100% igjennom dette prosjektet. Både jeg og Hanne var forresten enige i at julekvelden kom tidlig i år, da vi i går kveld fikk bekreftet at Odd-Karl og Jesper var kommet seg trygt på land!

 

Jeg tar meg friheten til å avslutningsvis skrive at jeg er mektig stolt over min gode venn, Odd-Karl Stangnes. Oppholdet varte i omtrent to måneder, og han ble på Skjervøyskjæret så lenge som det var mulig og forsvarlig. I tillegg hadde han gode sikkerhetsrutiner, som kan ha vært livsavgjørende for både mann og hund. Galskapen lenge leve, når den blir utført på denne måten!

 

PS! Forresten glemte jeg å spørre Odd-Karl hvordan hans første dusj på nærmere to måneder føltes. Men det kan vi jo tenke oss selv. Eller kan vi egentlig det?

SISTE: Odd-Karl er evakuert fra Skjervøyskjæret med helikopter!

Dette innlegget er lagt ut av Odd-Karl sin kompis, som hjelper han med bloggen.

Foto: Redningsselskapet

 

SISTE: Da har kjæresten Hanne akkurat bekreftet at Odd-Karl er evakuert fra skjæret med helikopter! Hun har nettopp fått telefon om dette!!!

Klokken 20.40 bekreftet også Hovedredningssentralen ovenfor media at redningsoperasjonen er vellykket. 

– Vi regner med at det etter forholdene står bra til. De fikk med seg hunden hans også, sier edningsleder Bård Mortensen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.no. Dermed er det også bekreftet at Jesper (Odd-Karl sin 15 år gamle dachshund) er reddet.

 

I dette lille rommet i tårnet på Skjervøyskjæret har Odd-Karl og Jesper oppholdt seg siden natt til lørdag. Foto fra tidligere, tatt av kjæresten Hanne.

 

OPPDATERING: PRØVER Å HENTE ODD-KARL IGJEN I KVELD

HRS opplyser klokka 19.50 at Sea King-helikopteret har lettet fra Banak flystasjon og er på vei til Skjervøyskjæret.

– Det er nå ved Alta, og vil være framme ca. 20.20-20.30, sier redningsleder Olav Bjørgaas til Dagbladet.

Han opplyser videre at vindforholdene er bedre, mens sjøforholdene er de samme eller verre enn tidligere.

– KV «Andenes» ligger ved stedet og observerer forholdene, sier redningslederen.

 

Fra tidligere i kveld:

– Vi venter på været. Akkurat nå blåser det for mye fra nordvest, og det er for mye turbulens til å sende inn helikopteret, opplyser redningsleder Olav Bjørgaas til Dagbladet i 18-tiden.

Hovedredningssentralen anslår ovenfor avisen at de gjør et forsøk på å heise 51-åringen og hunden Jesper av skjæret en gang mellom klokka 20 og 21.30, med et Sea King redningshelikopter fra Banak flystasjon.

 

Redningsselskapet har også bekreftet denne planen tidligere i ettermiddag:

– Det var mellom fire og syv meter høye bølger og ikke forsvarlig å evakuere med båt. Vinden er så sterk fra nordvest, og han befinner seg på lesiden mellom høye fjelltopper der det kan oppstå en såkalt mekanisk turbulens – så det er heller ikke trygt å heise ham opp med helikopter, forteller Bård Mortensen hos Hovedredningssentralen til VG klokken 16.20.

Vinden skal stilne noe i 20–21-tiden. Hovedredningssentralen håper da at de kan få til evakuering.

– Vi avventer derfor nå og håper på avtagende vind utover kvelden, sier Mortensen til sistnevnte avis.

 

OPPDATERING: HYTTA ER TATT AV STORMEN

Klokka 12.40 forteller Redningsselskapets pressevakt Hasse Lindmo til Dagbladet.no at redningsskøyta RS Oscar Tybring IV har vært ved skjæret for å vurdere når et nytt evakueringsforsøk kan settes i verk. Han opplyser at Odd-Karl Stangnes har blitt observert men nå er tilbake i fyrlykta. Derimot er ikke hytta han har bodd i lenger å se.

 

Tweet fra Redningsselskapet i dag tidlig:

 

Redningsselskapet har lagt ut denne Tweeten, og har i dag tidlig forsøkt å evakuere Odd-Karl fra Skjervøyskjæret siden da. Flere detaljer om dette kan også leses i blant annet VG og Dagbladet, Aftenposten og NRK. Samtlige medier følger redningsaksjonen tett, så det kommer nok oppdateringer der straks Kystvakten melder noe nytt i saken. Kystvakten kan også følges direkte på Twitter, der de også oppdaterer fortløpende.

 

Kjæresten Hanne sier ifra til meg straks hun hører fra Odd-Karl, så vi får oppdatert alle dere andre som er bekymret når hun har hørt fra han. Som jeg skrev i forrige innlegg her på bloggen var sist hun snakket med han da han hadde kommet seg trygt i tårnet natt til lørdag. Vi legger da ut oppdatering på Facebook-siden til Mannen på Skjæret også.

 

Jeg avslutter også dette blogginnlegget med Odd-Karl sitt motto i tiden han har vært på Skjervøyskjæret.

«Så lenge hytta står, er det ingen fra skjæret som går. Hvis hytta på havet drar, så må nok mannen på skjæret mønstre av.»